Nollapäästöpäivä 2022 materiaalit

Vinkkilista Nollapäästöpäivän 21.9.2022 oppitunneille

1. Dokumenttielokuva ilmastonmuutoksesta: Muutosta ilmassa – tieteestä tekoihin

Lukema-tiedekanavallakesto 34.39 min

Mukana laajasti eri alojen asiantuntijoita, kuten Markku Kulmala, Jaan Praks, Katariina Salmela-Aro, Petteri Taalas. Dokumentissa tarkastellaan ilmastonmuutosta toiveikkaasta näkökulmasta. Juontajana brittiläissyntyinen molekyylibiologian professori Howy Jacobs. 

2. Kutsu HELSUS-tutkija vieraaksi oppitunnillesi

Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutin tutkijat tarjoutuvat pitämään oppituntia Nollapäästöpäivänä 21.9. tai sovitusti myös muuna aikana. Yhteydenotot sähköpostitse suoraan tutkijalle. Suluissa kerrotaan, millä kielillä on mahdollista saada oppituntivierailuja. Katso tästä yleinen HELSUSin esittelyvideo.

Tutkijoiden esittelyvideot:

3. GTK:n tutkimus mineraalien riittävyydestä

“Maailman mineraalit eivät riitä” otsikoitiin Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulla 16.8.2022. GTK on julkaissut tutkimustuloksiinsa nojaten kokoavan sivuston: On aika herätä. Sen tavoitteena on taustoittaa asiaa sekä tuoda aihe esille ja laajempaan keskusteluun.

Lue KTG:n artikkeli ”On aika herätä”

Lue KTG:n uutinen ”Selvitystyö mineraalien riittävyydestä ja fossiilisten polttoaineiden korvaamisesta jatkuu”.

4. Sitran Hyvät kortit 

Peli toivottavien tulevaisuuksien kuvitteluun. Tilaa pelikortit tästä.

Ohjevideo pelin pelaamiseen.

Lue Sitran uutinen Hyvät kortit- korttipelistä.

5. Myötätunnon merkityksestä yhteisölle käsittelevät podcastit

  • Utelias mieli -podcast; Helsingin yliopisto

Jakso 24: Miksi myötätuntoa pitäisi opettaa?

Miksi myötätunto on niin tärkeää yhteisöille, ja miten sitä voi edistää esimerkiksi työpaikoilla? Myötätunto on yhteiskunnan ja demokratian liima, sanoo kasvatustieteiden dosentti Antti Rajala.

Utelias mieli-Podcastin löydät täältä.

  • Globaalikasvatusta-podcastit

Jakso 10: Empatia ja myötätunto, julkaistu 6.5.2022

Mitä on myötätunto ja miten se eroaa empatiasta? Onko empatia aina hyväksi ja välttämätöntä? Hanna Niittymäki Rauhankasvatusneuvolasta kertoo lisää.

Globaalikasvatusta-Podcastin löydät täältä.

6. Tunteicast-podcast ympäristötunteista

Mistä ympäristöahdistuksessa on kyse? Mitä ympäristötunteilla tarkoitetaan? 

Podcastissa ympäristötunteista ovat keskustelemassa mm. Aalto-yliopiston opintopsykologi ja Tunne ry:n puheenjohtaja Sanni Saarimäki, Ympäristöahdistuksen mieli -hankkeen asiantuntija ja Tunne ry:n toiminnanjohtaja Taneli Saari sekä Nyytin psykologi Elina Marttinen.

Tunteicast-podcastin löydät täältä.

7. Tulevaisuuden ruokaa käsittelevät podcastit

  • Food and future -podcastit

Miltä näyttää ruoan vastuullinen tulevaisuus? Arlan tuottamissa Food & Future -podcasteissa keskustellaan vastuullisen ruoan tulevaisuudesta ja jaetaan vinkkejä ilmastoahdistuksen lievittämiseen. Vieraina mm. Lauri Reuter, Markku Wilenius, Teemu Arina ja Terhi Latvala.

Food and future-podcastin löydät täältä.

  • Ruoka murroksessa – Just food Podcast

Ruoka murroksessa -podcast, avaa hankalia käsitteitä ja herättelee keskustelua ruokamurroksen eri näkökulmista.

Podcastin tavoitteena on tukea monipuolista keskustelua reilusta ruokamurroksesta. Keskusteluun on tuotu mukaan mielenkiintoisia puhujavieraita ruokajärjestelmän eri puolilta – tutkijoita, asiantuntijoita ja tavallisia ihmisiä.

Just food Podcast -Podcastin löydät täältä

8. Kestävää tulevaisuutta lukiolaisille! –digioppimateriaali

Digioppimateriaali on avoin ja suunniteltu lukioiden käyttöön Kestävä tulevaisuus –aiheisten opintokokonaisuuksien tueksi. Oppimateriaali käsittelee kestävään tulevaisuuteen liittyviä teemoja kahden pääkokonaisuuden kautta. Minun kestävä arkeni -kokonaisuudessa tarkastellaan arkeen ja lähiympäristöön liittyvien teemojen kautta kestävää tulevaisuutta sekä oman toiminnan ja valintojen kautta kestävän tulevaisuuden edistämistä. Teemoihin johdatellaan tarinan keinoin. Meidän kestävä elämämme -kokonaisuudessa käsitellään myös eri puolilla maailmaa tapahtuvia myönteisiä muutoksia kohti kestävää tulevaisuutta.

Materiaali on osa Helsingin kaupungin Kestävä tulevaisuus -opintojaksojen digimateriaali -hanketta ja materiaalin on rahoittanut Opetushallitus.

Materiaalin löydät täältä.

9. Ilmastowebinaarit

Kaskon (Helsingin kasvatus ja koulutus) tuottamat,  nuorille suunnatut ilmastowebinaarit tarjoavat tietoa muun muassa kiertotaloudesta, ruoantuotannosta ja -kulutuksesta sekä ruokahävikistä.

Webinaarit löytyvät Kaskon YouTube-kanavalta. 

10. Ruoka2100 -työpaja

EIT Food Annual Agenda -hankkeen tuottamat Tulevaisuuskortit ja selkeät ohjeet niiden käyttöön löydät täältä.

Tulevaisuuskorttien avulla kirjoitetaan tulevaisuustarina. Sopii eri oppiaineisiin. Kortit saatavilla myös englanniksi, espanjaksi ja puolaksi (Future cards – food production 2100 -> valitse haluamasi kieli)

Annual Food Agendalta löytyy myös paljon muuta hyvää materiaalia.

Työpajan pohjaksi voi katsoa solumaataloudesta kertovan videon.

11. Ympäristöahdistus.fi-harjoitukset

Sivulta löydät erilaisia harjoituksia, joiden avulla voit tarkastella ja käsitellä omia ympäristötunteitasi tai työskennellä ryhmän kanssa. Löydät harjoitukset täältä.

Harjoituksia ovat esimerkiksi voimavaroihin kiinnittyminen, syyllisyyden tunteiden kohtaaminen ja myötätuntomeditaatio ympäristötunteisiin.

12. Kestävään tulevaisuuteen liittyvät luentotallenteet Lukema-tiedekanavalla

13. Pelejä ilmastonmuutoksesta ja vastuullisuudesta

  • Äly(tön)puhelinpeli, Eettisen kaupan puolesta ry

Nyt voit koettaa ihan itse, onnistuuko vastuullisen, tai edes vastuullisen näköisen, kännykän tekeminen – ja saatko puhelimen valmiiksi ennen kilpailevia yrityksiä! 

Äly(tön)puhelinpeli on nuorille ja nuorille aikuisille suunnattu lautapeli maailmankaupan ja yritystoiminnan vastuullisuudesta elektroniikan elinkaaren varrella.

Pelin voi tulostaa ja askarrella itse. Voit ladata pelin osat täältä. Pelistä on lisäksi video ja opettajan ohjeet.

  • Mahdollinen maailma -ilmastoseikkailupeli, Nuorten Akatemia

Peli perehdyttää nuoria ilmastonmuutoksen syntyyn sekä sen vaikutuksiin ja ratkaisuihin.
Peli koostuu kolmesta tasosta, jotka avautuvat pelin edetessä. Ensimmäisellä tasolla opitaan muun muassa uusiutuvista energialähteistä, hiilinieluista ja hiilijalanjäljestä. Toisella tasolla pelaajat tekevät tehtäviä erityisesti liittyen ilmastonmuutokseen ympäri maailmaa. Kolmannella tasolla siirretään katse kohti tulevaisuutta sekä yhteistyötä ja pohditaan esimerkiksi Suomen ja kansainvälisiä ilmastotavoitteita.

Mahdollinen Maailma -peli toimii Seppo-alustalla. Voit ladata sponsoroidun pelin Seppo-kaupasta aktivointikoodilla ”PelastetaanPlaneetta”.

Yhden tai useamman oppitunnin pituisen pelin ohjaajana toimii opettaja ja oppilaat pelaavat peliä ryhminä omilla mobiililaitteillaan tai tableteilla. Pelin suositeltu kesto on vähintään 45-60 minuuttia.

Tarkempia tietoja pelistä voi katsoa seuraavista täältä ja täältä.

14. Elämäntapatesti 

Ovatko elämäntapasi ympäristön puolella vai sitä vastaan? Pikatestin tuloksena saat sinulle räätälöityjä vinkkejä, joilla säästät aikaa ja rahaa sekä parannat elämänlaatuasi. Ja luonto kiittää!

Tee testi täällä!

15. Uusi ilmastolaki

Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Se tarkoittaa, että Suomi tuottaa ilmakehään hiilipäästöjä ja muita päästöjä vain sen verran kuin se pystyy niitä sitomaan ilmakehästä. Suomen ilmastolaki päätettiin uudistaa, jotta tämä tavoite saavutetaan.

Ilmastolain uudistuksen sivuilla kerrotaan, miten lain uudistaminen on edennyt ja miltä uusi ilmastolaki näyttää. 

16. Keskustelu- tai kirjoitustehtävän tausta-aineistoa kulutuskulttuurista ja kohtuullisesta kulutuksesta

Kohtuukulutuskasvatus kyseenalaistaa tottumuksia ja tapoja, herättelee pohtimaan tarpeen ja haluamisen eroa pyrkien löytämään ratkaisuja kohti kohtuullisuutta ja elintapamuutosta.

17. Ilmastonmuutos vs korona -paneelikeskustelu

Mielenkiintoisen paneelikeskustelun on tuottanut Iin ilmastoareena. Tiivistetty versio keskustelusta tallenteena, jonka kokonaiskesto on reilu tunti. Keskustelu toimii mainiona pohjana oppituntikeskusteluille.

Emeritusprofessori Esko Valtaoja, dosentti Arto O. Salonen, kriisi- ja riskiviestinnän asiantuntija Maarit Pedak ja kestävän arjen johtava asiantuntija Sari Laine keskustelivat ilmastonmuutoksen ja koronan välisestä suhteesta IlmastoAreenan verkkotapahtumassa 6.10.2020. Ilmastonmuutos vs korona: mitä voimme oppia, mitä hyviä käytänteitä voisimme siirtää ja mistä se hyvä elämä koostuu.

Katso paneelikeskustelu täältä.